Франция, Китай и Сърбия са постигнали многогодишно споразумение за изграждане на метро в Белград, столицата на Сърбия, съобщава CGTN. 

Френските компании Alstom и Egis и китайската Power China заявиха, че ще работят съвместно по проекта. Прогнозираната цена на първата линия на метрото е около 2 милиарда долара и като цяло проектът ще струва повече от 5 милиарда долара.

"Очакваме работата по първата линия на метрото да започне този ноември. През 2028 г. първата линия на метрото ще бъде завършена и ще бъде отворена за гражданите на Белград и неговите гости. И в момента работим по постигане на сделката за втората линия", коментира сръбския финансов министър Синиша Мали. 

Първата линия ще минава през центъра на града и ще свързва южната страна на Белград със североизточната. Основната спирка ще е на площад "Република", главният площад на града. Белград се надява да облекчи тежките задръствания, особено в центъра на града. Друга цел е да се намали замърсяването чрез пренасочване на пътуванията от автобуси към метрото.

Френските компании Alstom и Egis ще осигурят всички електрически системи и метро вагони, докато Power China ще се заеме със строителството. Power China ще осигури голяма пробивна машина за тунели, за която са необходими 16 месеца за сглобяване на мястото.

Целият проект се финансира чрез двустранни сделки между Сърбия и Китай и Сърбия и Франция.