Белград иска да продължи да поддържа баланс в отношенията си със Запада, Китай и Русия, докато същевременно се опитва да се присъедини към ЕС и да се договори с Косово. Това заяви сръбският президент Александър Вучич преди парламентарните избори, цитиран от "Ройтерс".

За да се присъедини към ЕС, Сърбия трябва да нормализира отношенията си с Косово, което е признато за независимо от над 100 държави, включително САЩ и страните членки на ЕС.

Китайски експерти предупреждават в Сърбия: Затегнете мерките, не е приключило

Китайски експерти предупреждават в Сърбия: Затегнете мерките, не е приключило

Всеки човек да бъде проверен, на закрито маските са задължителни

Но Сърбия блокира членството на Косово в международни организации, включително ООН, заедно със съюзниците си Русия и Китай.

Вучич, чиято Сръбска прогресивна партия води преди парламентарните избори на 21 юни каза, че Сърбия е готова да преговаря с Прищина "без график" и "на добра воля", но взаимното признаване не е в дневния ред.

"Ние сме готови да разговаряме, но...няма бяло знаме", каза той в интервю за "Ройтерс". "Диалогът е добре дошъл, ако е диалог...при който можем да видим какво е възможно, какво е компромис. Ние вярваме, че е в най-добър интерес за косовските албанци и международната общност...да разговаряме за свободно движение на капитали, хора и услуги", продължи Вучич.

Косово избра ново правителство, което обещава сделка със Сърбия

Косово избра ново правителство, което обещава сделка със Сърбия

Новият кабинет на премиера Авдула Хоти е подкрепен с гласовете на 61 депутати

Преди няколко дни новото правителство на Косово реши да премахне наложените през 2018 г. 100-процентови мита върху сръбски стоки.

Вучич, чиито мандат изтича следващата година каза още, че е уверен, че партията му ще получи мнозинство на 21 юни.

Сръбският лидер ясно заяви, че Белград не планира да избира между Русия, ЕС и Китай.

"Ние имаме...наш дневен ред...един стол, а не два...Как може да кажем "Да живее Хонконг и да живее Тайван" и след това да очакваме китайска подкрепа за нашата териториална интеграция с Косово...да не споменавам, че те са наши приятели, които ни помагат", обясни Вучич и се описа като "еврореалист". По думите му членството в ЕС остава стратегическата цел на Сърбия.

"Освен това, че имаме общи ценности...67% от нашия търговски обмен е с ЕС", поясни той.