Китай наложи санкции на организации и частни лица в Обединеното кралство в петък, предаде "Ройтерс". Мерките са реципрочни, след като Великобритания наложи същото за нарушаване на правата на човека в западнокитайския регион Синдзян. Китайското външно министерство заяви в изявление, че санкционира четири организации и девет лица, включително депутати като бившия лидер на Консервативната партия Иън Дънкан Смит и Комисията по правата на човека на Консервативната партия, които "злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация".

На санкционираните е забранено да влизат на китайска територия, заяви министерството, като добави, че на китайски граждани и институции ще бъде забранено да правят бизнес с тях. Пекин вече приложи ответни санкции срещу ЕС, като сред санкционираните е и българският евродепутат Илхан Кючюк..

"Китай е твърдо решен да защити националния си суверенитет, сигурността и развитието и предупреждава британската страна да не върви по грешен път", заяви китайското министерство. "В противен случай Китай ще реагира решително по-нататък."

ЕП заплаши Китай с последствия заради санкциите

ЕП заплаши Китай с последствия заради санкциите

Давид Сасоли обяви, че санкционираните европейци са упражнявали демократичния си дълг

Активисти и експерти по правата на ООН казват, че поне 1 милион мюсюлмани са били задържани в лагери в Синдзян. Обвиняват Китай, че използва изтезания, принудителен труд и стерилизации. Китай многократно отрича всички обвинения в злоупотреба и казва, че неговите лагери предлагат професионално обучение и са необходими за борба с екстремизма.

Великобритания наложи санкции на същите четири длъжностни лица като ЕС: Чен Мингуо, висшите китайски служители Ван Мингшан и Ван Джунджън и бившият заместник-секретар на партията в Синдзян Жу Хайлун. Те ще бъдат обект на замразяване на активи, се казва в изявлението на правителството.