Конституционният съд на Германия отхвърли жалба на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) срещу либералната бежанска политика на правителството на канцлера Ангела Меркел, информира "Ройтерс".

Съдът постанови, че AfD - най-голямата опозиционна партия в долната камара на парламента - не е успяла да докаже как решението на Меркел да отвори границите за мигранти през 2015 г., без да поиска одобрението на парламента на Германия, е можело да засегне конституционните права на партията.

Съдът дори отказа да чуе искането, което беше внесено от парламентарната група на крайнодясната партия през май.

Решението нанася удар върху антиимигрантската партия, която водеше кампания срещу мигрантската политика на Меркел - проблем, който помогна на "Алтернатива за Германия" за първи път да спечели места в националния парламент след изборите през септември 2017 г.

Според партията Германия е трябвало да върне мигрантите и правителството да потърси одобрението на парламента преди да отвори границите. "Алтернатива за Германия" поиска от съда да постанови, че Меркел е трябвало да потърси одобрението на Бундестага. Съдът обаче отхвърли искането и подчерта, че партията е спечелила представителство в парламента две години по-късно.