Германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" реши да затвърди анти-ЕС платформата си преди парламентарните избори през септември, информира ДПА.

"Ние считаме излизането на Германия от Европейския съюз и установяването на нова европейска заинтересована група за необходимост", се казва на платформата на партията, приета от 400 от 600 делегати на партиен конгрес в Дрезден.

В Германия обсъждат приемника на Ангела Меркел

В Германия обсъждат приемника на Ангела Меркел

Брожение сред управляващата коалиция

За първи път партията толкова ясно призовава Германия да напусне ЕС в предизборна платформа.

Партийният лидер Йорг Мойтен, член на Европейския парламент, отхвърли този път. "Политиката е изкуството на възможността", отбеляза той.

Декзит бе една от основните теми в "Туитър" в Германия в неделя.

Заместник-председателят на Свободните демократи Александър Граф Ламбсдорф обвини "Алтернатива за Германия" в прибягване до национализъм. Според него Декзит ще бъде "краят на ЕС и вътрешния пазар, нашия най-важен износен пазар".

Крайнодясната партия също призовава за спиране на миграцията по японския модел и приемане на "коронавирус резолюция" за отхвърляне на задължителните тестове и ваксинации.

"Алтернатива за Германия" не реши кой да води партията на изборите, но взе решение, че по-късно ще избере двама кандидати от партията за съпредседатели.

Основана през 2013 г., "Алтернатива за Германия" е най-голямата опозиционна партия в Бундестага, но другите партии категорично отказват формиране на коалиция с нея след изборите на 26 септември.

Вчера също така лидерът на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер заяви, че ще се бори с председателя на Християндемократическия съюз Армин Лашет за кандидат за канцлер на Германия на консерваторите.