Демократът Илхан Омар обяви подкрепата си за американския сенатор Бърни Сандърс на президентските избори през 2020 г. Конгресменът от Минесота призова "масовото движение на работническата класа" да свали Доналд Тръмп от власт и да сложи край на "западния империализъм", информират медии.

На митинг на Сандърс в Минеаполис Омар заяви, че Тръмп обича да говори да направи САЩ отново велика, но всяко негово действие и всяка негова дума от устата са атака срещу ценностите и идеалите, които правят тази държава фар на надеждата за хората по света.

Тя добави, че е "въодушевена от президента Бърни Сандърс" и отбеляза, че "тук в Минесота ние не само приемаме бежанци, но и ги изпращаме в Конгреса".

Омар придоби популярност, след като през юли Тръмп призова няколко конгресмени да се прибират по държавите си по произход. Става въпрос за Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк, Аяна Пресли от Масачузетс, Рашида Тлаиб от Мичиган и Илхан Омар от Минесота. Скандалният коментар на Тръмп е осъждан в САЩ и по целия свят.

Четирите потърпевши жени са от етническите малцинства. Само Илхан Омар не е родена в САЩ. Тя е от Сомалия. Пристига в САЩ на 12 -годишна възраст като бежанец и пет години по-късно получава американско гражданство. Всички те са от прогресивното крило на Демократическата партия и се борят за прокарване на леви политики.