Президентът на САЩ Доналд Тръмп с расистка атака срещу конгресмени, пише "Гардиън".

Американският лидер призова някои конгресмени от Демократическата партия да се връщат в държавите си по произход.

Интересно е да видя "прогресивни" конгресменки от демократите, които по произход идват от държави, чиито правителства са пълна катастрофа, по лошо, най-корумпираните и най-неспособните в света (ако те изобщо имат функциониращо правителство), сега гръмогласно и злобно казват на народа на САЩ, най-великата и най-силната държава на планетата, как да се управлява нашето правителство. Защо не се приберете и да оправите тотално разбитите и гъмжащите от престъпления места, от които идвате. Връщайте се и ни покажете как се прави, атакува американският лидер.

Тези места много силно се нуждаят от вашата помощ, не можете да тръгнете достатъчно бързо. Сигурен съм, че Нанси Пелоси ще бъде много щастлива бързо да ви издейства безплатно пътуване, написа още Тръмп в "Туитър".

"Гардиън" пише, че Тръмп използва расистки език, за да атакува "взвода". Държавният глава не спомена конкретни имена, но членовете на "взвода" са Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк, Аяна Пресли от Масачузетс, Рашида Тлаиб от Мичиган и Илхан Омар от Минесота.

Само Омар, която е от Сомалия, не е родена в САЩ. Пресли е афроамериканка. Тлаиб е дъщеря на пакистански имигранти, а Окасио-Кортес е от пуерториканско семейство.

Тлаиб отвърна, че Тръмп трябва да бъде свален от власт чрез импийчмънт.

Окасио-Кортес отговори, че "страната, от която идвам, и страната, където съм се заклела във всичко, е САЩ".

Омар нарече Тръмп "най-лошия, най-корумпирания и най-неспособния президент" в историята на САЩ. Пресли пък коментира, че това изглежда е расизъм.

Бърни Сандърс е сред други американски политици, които определиха коментара на Тръмп като расистка атака.

Президентът на САЩ отвърна с ново съобщение в "Туитър", че е "тъжно да се гледа как демократите се застъпват за хора, които говорят лошо за страната ни".