ВВС на САЩ вече експлоатират дронове MQ-9 Reaper от Румъния, разширявайки обхвата на разузнаване и наблюдение в Европа. Американското командване на ВВС Европа-Африка съобщи по-рано, че приблизително 90 военнослужещи са започнали новата си мисия за подкрепа на НАТО в 71-ва авиобаза в Румъния в Кампия Турзи, съобщава американският портал за военни и ветерани "Милитари".

Докато в базата не може да бъде създадена пълна ескадрила, дроновета ще са към 31-ва експедиционна оперативна група, отряд 1. Поделението е подчинено на 31-во бойно крило в авиобаза Авиано, Италия.

"Бързото позициониране на нашите MQ-9 на това ключово стратегическо място успокоява нашите съюзници и партньори, като същевременно изпраща съобщение до нашите противници, че можем бързо да отговорим на всяка възникваща заплаха", коментира генерал Джеф Харигиан, командващ ВВС на САЩ в Европа и Африка.

USAFE не уточни колко дронове ще работят от базата, която е разположена централно място между Източна и Западна Европа.

"MQ-9 демонстрира ангажимента на САЩ към сигурността и стабилността на Европа и има за цел да укрепи връзките между съюзниците от НАТО и други европейски партньори".

Американски дронове са разположени в Румъния

Американски дронове са разположени в Румъния

Нови 90 военни праща Пентагонът

Пентагонът официално премина от MQ-1 Predator към по-големия и бърз Reaper през 2018 г. Този ход изведе MQ-9 начело на многоцелеви операции с безпилотни летателни апарати по целия свят.

ВВС започнаха мисии с MQ-9 от авиобаза Мирославец в северозападна Полша през 2018 г. и създаде 52-ра експедиционна оперативна група, отряд 2, като постоянен домакин на дроновете една година по-късно. MQ-9 от Мирославец са изпращани в Кампия турзи, Румъния многократно, според министерството.

Американски служители многократно призовават за повече наблюдение в небето за агресивно поведение на Русия.

USAFE заяви, че MQ-9 ще подкрепят ученията за гъвкава бойна заетост или ACE, в допълнение към "мисии за свобода на маневриране и интегриране със съвместни и коалиционни сили в региона".

Програми като Европейската инициатива за възпиране - подтикнати през 2014 г. в резултат на анексирането на Крим от Русия - подхранват амбициозните усилия за партньори в Европа чрез инициативи като ACE, която обединява множество звена, а понякога и съюзници или партньори, за да практикувайте изграждането на малки хъбове за настаняване на сили за бърза реакция, преди да съборите и да се насочите към ново място.

"Не е нещо ново, че MQ-9 може да достигне на различни места и да го прави бързо", заяви в интервю подполковник Брайън Дейвис, командир на 29-ата атакуваща ескадрила в авиобазата Холоман, Ню Мексико "Но ... това, което е изцяло ново е възможността органично да извършва операцията си и да я изпълни навсякъде, където искам, с много малък отпечатък."

Русия се закани да реагира на разположените от САЩ дронове в Румъния

Русия се закани да реагира на разположените от САЩ дронове в Румъния

Според него САЩ продължават да засилват напрежението в близост до руските граници