Американски и китайски представители са влезли в сблъсък за "ядреното куфарче" (наричано още "ядрен футбол") по време на визитата на президента Доналд Тръмп в Китай през ноември 2017 г., съобщава американският сайт Axios, цитиран от ДПА.

"Ядреното куфарче" винаги е в непосредствена близост до президента на САЩ, тъй като съдържа кодовете за задействане на ядрените оръжия. Нарича се "ядрен футбол", защото кожената чанта носи името си от тайния ядрен план "Drop Kick", което е термин в американския футбол.

Инцидентът е станал, докато Тръмп и екипът му са били в Голямата зала на народите в Пекин, където китайски охранители блокирали съветника, който носил "ядрения футбол", информира Axios.

Американски държавни чиновници алармирали шефа на администрацията на Белия дом Джон Кели, който се намесил и казал на представителите да "продължат да вървят", допълва медията, позовавайки се на петима източници, които са били на място.

Китайски охранител след това дръпнал Кели, който пък от своя страна избутал охранителя. Агент на "Сикрет сървис" се намесил и повалил китайския охранител на земята.

В нито един момент китайската охрана не е докоснала "ядреното куфарче". Шефът на охраната на китайския президент впоследствие се извинил, допълва Axios.