Американски федерален съд блокира щата Джорджия да приложи рестриктивен закон срещу аборта, чието приемане по-рано тази година предизвика негативна обществена реакция, особено от Холивуд, информира АФП.

САЩ са най-враждебно настроени към аборта сред развитите държави по света

САЩ са най-враждебно настроени към аборта сред развитите държави по света

46% от американците са на мнение, че абортът е недопустим

Законът, прокаран в началото на май от законодателния орган на южния щат, който е популярно място за заснемане на игрални филми и телевизионни сериали, забранява абортите, ако се установи, че плодът има сърдечен пулс. Това се случва около шестата седмица от бременността, когато много жени не знаят, че са бременни. Законът трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

Съдия Стив Джоунс от Северния окръжен федерален съд на Джорджия постанови, че прилагането на закона е в противоречие с прецедент на Върховния съд, който позволи на жените да правят аборт до около 24-ата седмица от бременността.

След приемането на закона в Джорджия, няколко компании, включително Disney, Netflix и Warner Studios, заплашиха да прекратят отношенията си с щата, ако мярката влезе в сила.

Актрисата Алиса Милано дори призова жените да не правят секс, докато законът не бъде отменен.

Стриктният закон в Джорджия е подобен на други, приети в консервативни щати в Средния Запад и южната част на САЩ в опит да се ограничи достъпът до процедурата.

Съдът вече блокира подобни закони в Мисури, Арканзас, Кентъки и Мисисипи.