САЩ са далеч по-враждебно настроени към аборта от всяка друга държава в развития свят, показва социологическо проучване в 23-те най-големи държави в света, цитирано от "Гардиън".

Сондажът на YouGov-Cambridge Globalism, който е проведен преди решението на американския щат Алабама тази седмица да приеме най-строгото законодателство срещу аборта в САЩ, разкрива, че 46% от американците са на мнение, че абортът е недопустим в сравнение с 38%, които са на противоположното мнение.

Аржентина не разреши аборта

Аржентина не разреши аборта

Сенатът на Аржентина отхвърли законопроект за легализиране на абортите

Изследването поставя САЩ наравно с развиващи се държави като Индия (48-37%) и Турция (47-41%). Зад САЩ се нареждат Япония (41%); Полша (35%); Италия (30%); Испания (29%); Канада (26%); Германия (23%); Великобритания (17%); Франция (11%) и др.

Поддръжниците на президента на Съединените щати са още повече срещу аборта: 78% от подкрепящите Тръмп казват, че абортът е недопустим, докато 18% го одобряват. В селските райони е значително по-висок процентът на тези, които са срещу аборта в сравнение с градовете.

Губернаторът на Алабама подписа закона срещу абортите

Губернаторът на Алабама подписа закона срещу абортите

Рестриктивно законодателство

Хората, които симпатизират на позициите на американския лидер често са тези, които искат по-голяма религиозност в обществения живот, например молитви в училищата.

По-образованият е по-вероятно да одобри правото на жената на аборт. По-възрастните са по-консервативни от по-младите по отношение правото на жената на аборт: 53% от тези на 55 г. и повече са против в сравнение с 34% на възраст между 18 и 24 г.

Патриотите са по-враждебно настроени към аборта в сравнение със средния американец. От тези, които посочват САЩ като най-добрата страна в света, 65% са против абортите.

Средният Запад е регионът в САЩ, където най-негативно гледат на аборта (49%).