Американски изследователи, изучаващи обстоятелствата около гибелта на кораба „Титаник", съставиха подробна карта на океанското дъно в района на катастрофата, предаде Би Би Си.

Тя е съставена на основата на повече от 100 000 снимки с висока резолюция.

Според картата, релефът на мястото, където са почиват останките на легендарния кораб, наподобява лунен пейзаж. Отломките са разпилени върху площ от 40 квадратни километра.

По думите на картографите, тяхното изследване може да изясни редица подробности от трагедията през нощта на 14 април 1912 г., когато суперлайнерът се е сблъскал с асберг в Северния Атлантик.  Може да бъдат оспорени някои от изводите, направени при официалното разследване на гибелта на „Титаник".

Според учените, на картата се вижда, че при потъването на кораба кърмата е извършвала въртеливо движение, макар че според първоначалната хипотеза би трябвало просто да се е спуснала на дъното. Засега няма обяснение на този феномен.

През 2010 г. при експедиция,  която проучи останките на „Титаник", беше доказано, че корабът не е засегнат от корозията толкова силно, колкото се предполагаше преди това.