За първи път откакто ООН документира цивилните жертви в Афганистан преди десетилетие, повече цивилни са убити от афганистанското правителство и американските сили, отколкото талибаните и други екстремисти, пише "Ню Йорк таймс".

Цивилните жертви в резултат на действия на проправителствени сили са се увеличили през първата четвърт на тази година, въпреки че като цяло има спад на общия брой на загиналите цивилни до най-ниското ниво за този период от 2013 г.

Четирима американски военни убити при атентат в Афганистан

Четирима американски военни убити при атентат в Афганистан

Талибаните поеха отговорност за атаката

ООН отбелязва в доклада си за първото тримесечие, че проправителствените сили са отговорни за 53% от загиналите цивилни. Но екстремистите са отговорни за повечето (54%) цивилни жертви като цяло, дори и след като броят на самоубийствените атентати е намалял в сравнение със същия период на 2018 г.

По време на първите три месеца на тази година военните операции са нараснали, докато двете страни се опитват да окажат натиск на мирните преговори между САЩ и талибаните в Доха, Катар. В същото време има относителен спад на самоубийствените атаки, особено в столицата Кабул. Столицата е многократно нападана по време на конфликта, който е в осемнадесетата си година.

581 цивилни са убити и 1192 са ранени по време на първото тримесечие, което е 23% спад в сравнение със същия период на 2018 г.

Въздушните операции са третата причина за убийството на цивилни. Загинали са 145 цивилни и са ранени 83 през периода, което е 41% увеличение в сравнение с първата четвърт на 2018 г. Почти всички удари са извършени от американците.

Антитерористична операция в Афганистан

Антитерористична операция в Афганистан

70 души са убити

Последните данни, предоставени от американските военни, показват, че самолети на САЩ са хвърлили 790 бомби и други муниции в Афганистан през януари и февруари. През същите месеци на 2018 г. американците са хвърлили 847 бомби.

В доклада за тримесечието са документирани четири самоубийствени атентата на талибаните, при които са загинали 178 цивилни. За същия период на 2018 г. са били извършени 19 самоубийствени атентата и са загинали 751 души.

Талибаните, "Ислямска държава" и други екстремисти са убили 227 цивилни и са ранили 736 през първото тримесечие на тази година, което е спад от 36% спрямо същия период на 2018 г.

ООН отбелязва, че проправителствените сили са убили 305 цивилни и са ранили 303 - 39% увеличение спрямо миналата година и 34% от всички цивилни жертви през първото тримесечие на тази година.

През февруари световната организация обяви, че 2018 г. е най-кръвопролитната година за афганистанските цивилни, откакто се събира информация за жертвите от 2009 г. През посочената година почти 4000 души са загинали, включително и рекорден брой деца. През 2018 г. 63% от цивилните жертви са в резултат на действия на екстремистите и 24% на проправителствените сили.

В момента САЩ имат 14 000 войници в Афганистан.