Атомният самолетоносач "Роналд Рейгън", оглавяващ ударна група на ВМС на САЩ, отплава от военноморската база "Йокосука" след отстраняване на техническите проблеми, съобщава ТАСС, позовавайки се на местната японска агенция "Киодо".

US самолетоносачът "Роналд Рейгън" не може да потегли от Япония заради повреда

US самолетоносачът "Роналд Рейгън" не може да потегли от Япония заради повреда

На фона на нарасналото напрежение около Северна Корея

Припомняме, вчера беше съобщено, че самолетоносачът не може да потегли заради повреда.

Японската медия пояснява, че ударната група е напуснала пристанището с един ден закъснение. Не се съобщава естеството на повредата на самолетоносача и маршрутът на съединението.

Франс прес информира, че самолетоносачът ще патрулира в района.

Според "Киодо" отплаването на самолетоносача може да е свързано с увеличеното напрежение с КНДР. Припомня се, че на 14 май Северна Корея извърши успешно изпитание на балистична ракета в зоната на Японско море.

Пхенян отново изстреля ракета

Пхенян отново изстреля ракета

Това е станало от полигон в Кусон

В момента до Корейския полуостров САЩ са разположили и ударна група със самолетоносача "Карл Винсън". В състава на групата влизат кръстосвач и два разрушителя. В региона има и няколко ядрени подводници.

"Роналд Рейгън" акостира в "Йокосука" през ноември 2016 г. след дълго плаване. Самолетоносачът премина през техническа инспекция в базата и направи няколко кратки изпитания в региона.