Ядреният самолетоносач "Роналд Рейгън", който оглавява ударна група на Военноморските сили на САЩ, не може да напусне военноморската база Йокосука заради неизправност, съобщава японската агенция "Киодо".

Отбелязва се, че ударната група на американските ВМС е трябвало да напусне базата днес. Естеството на повредата обаче не се уточнява, но се подчертава, че самолетоносачът ще трябва да бъде ремонтиран. Не се уточнява и новият срок, когато "Роналд Рейгън" ще бъде в състояние да излезе в открито море.

По-рано беше съобщено, че ударната група на ВМС на САЩ е било разпоредено да напусне военноморската база в близост до Токио и да се отправи на дълга океанска мисия, маршрутът на която не беше разкрит. Според "Киодо" заповедта за излизането от базата може да е била свързана с нарастването на напрежението около Северна Корея, която вчера отново успешно изстреля балистична ракета в района на Японско море.

Северна Корея се обяви срещу новите US санкции

Северна Корея се обяви срещу новите US санкции

В писмо до Конгреса на САЩ

В момента на Корейския полуостров вече се намира ударна група на ВМС на САЩ, водена от ядрения самолетоносач "Карл Винсън". Групата се състои от ракетен крайцер и два разрушителя. В района също бяха засечени няколко американски ядрени подводници.