Американската общественост в голяма степен подкрепя изпълнителните действия на президента Обама срещу оръжията. Това показва социологическо проучване, направено по поръчка на Си Ен Ен.

Според проучването, 67% от анкетираните заявяват, че подкрепят Обама, а 32% им се противопоставят.

Изпълнителните действия имат за цел да увеличат обсега на федералните основни проверки за покупки на оръжие и подобряване на прилагането на съществуващите закони.

Въпреки това, по-малко от половината казват, че тези промени ще бъдат ефективни при намаляване на смъртните случаи, свързани с оръжие. Освен това те се противопоставят на начина, по който Обама направи тези промени.

Новите мерки включват:

Справка за съдимост на всички продавачи на оръжия, отхвърляне на всички до момента правила, които освобождават продавачите от проверка на миналото;

Щатите да предоставят информация за лица, на които не е разрешено да купуват оръжия заради психични заболявания или домашно насилие;

Увеличаване на служителите на ФБР, занимаващи се с проверките. Повече от 230 нови лица да се наемат;

Да се поиска от Конгреса да инвестира 500 милиона долара за подобряване на достъпа до психиатрично лечение  в САЩ;

Министерствата на отбраната, правосъдието и вътрешните работи да разгледат вариантите за „умни оръжейни технологии” с цел подобряване безопасността при боравене с оръжие.