Гражданите на САЩ съставляват 4 процента от световното население, но в края на 2017 г. притежават около 46 на сто от приблизително 857 млн. огнестрелни оръжия, собственост на цивилни в света.

Това показва ново проучване на независимия изследователски проект The Small Arms Survey, чието седалище е в швейцарския град Женева, съобщава "Ройтерс".

Проучването е установило, че има повече от 1 млрд. огнестрелни оръжия в света, от които цивилните притежават 85 процента, докато останалите са притежание на военни и правоохранителни служби.

Броят на оръжията, притежавани от цивилни по света, е нараснал до 857 млн. през 2017 г. от 650 млн. броя през 2006 г. Всеки 100 жители на САЩ притежават 120 оръжия.

Допълва се, че обикновените американци купуват приблизително 14 млн. нови и внесени оръжия всяка година.

Авторите на проучването изтъкват, че главната причина американците да се сдобиват с оръжия е това, че просто могат да си го позволят финансово.

Проучването се основава на данни от 133 държави и територии, но само 28 страни са предоставили информация за оръжията, притежание на военните и на правоохранителните органи.