"Амнести интернешънъл" обяви, че ще бойкотира нов задължителен унгарски закон за неправителствените организации, информира АП.

Според правителството законът, който влезе в сила във вторник, има за цел да увеличи прозрачността, но критици алармират, че правителството се опитва да задуши политическите дисиденти.

Неправителствената организация се закани да оспорва "репресивния" унгарски закон за НПО-тата в съда и подчерта, че няма намерение да го спазва, докато не бъдат използвани всички налични ресурси за блокирането му.

Неправителствени организации, получаващи повече от 26 000 долара на година финансиране от чужбина, ще трябва да се регистрират в съда в рамките на 15 дни. Към документите организациите ще трябва да включат повечето от онлайн и на хартиен носител публикации, които са финансирани от чужбина.

Прокараният по-рано този месец закон доведе до конфликт между премиера Виктор Орбан и унгарско-американския милиардер Джордж Сорос.

Според управляващите НПО-тата са "чужди агенти", които работят срещу унгарските интереси, особено чрез подкрепа правата на бежанците.

Вчера Орбан повтори критиката си към Сорос, описвайки милиардера като "спекулант, който управлява голяма мафиотска мрежа, заплашваща мира и бъдещето на Европа".