Международна правозащитна група в петък поиска мирните преговори между Съединените щати и афганистанските талибани да включват ангажимент и от двете страни да прекратят всички атаки срещу цивилните в страната.

Amnesty International заяви, че жертвите сред цивилните остават на почти рекордни нива в Афганистан, като обвиняват за тях както проправителствените сили и включително коалиционните им партньори, ръководени от САЩ, така и в талибанските бунтовници.

ООН обяви, че войната в Афганистан е убила или ранила над 100 000 цивилни само през последните 10 години. Близо 34 000 афганистанци са убити през този период, повечето от които деца.

Талибаните очакват мирно споразумение със САЩ до края на месеца

Талибаните очакват мирно споразумение със САЩ до края на месеца

Предлага се военните действия в Афганистан да се прекратят за период от 7 до 10 дни

Радикалното движение "Талибан" от Афганистан може да подпише мирно споразумение със Съединените щати до края на този месец.

Членовете му предадоха на специалния пратеник на САЩ документ, предлагащ да се установи временен режим на прекратяване на военните действия в Афганистан за период от 7 до 10 дни.

През септември САЩ и талибаните бяха на крачка от подписването на споразумение за изтегляне хиляди американски войски в замяна на гаранции за сигурност. Очакваше се и да се проправи път към преки преговори между талибаните и правителството в Кабул, които да доведат до възможно мирно споразумение след повече от 18 години война. Същият месец обаче Тръмп нарече многогодишните усилия "мъртви" и оттегли покана към бунтовниците да се присъединят към тайни преговори.

В началото на декември обаче Вашингтон поднови преговорите с талибаните.