Сирийските и руските войски целенасочено са нанасяли въздушни удари срещу болници и училища в северозападната част на Сирия, съобщава международната правозащитна организация Amnesty International.

В последния по време доклад на организацията са документирани 18 такива удара в три провинции: Идлиб, западната част на Алепо и част от територията на Хама, съобщава агенция KNA.

Уточнява се, че 14 от атаките са извършени през периода януари-февруари 2020 г., а други четири - през 2019 г.

ОЗХО: Сирийските ВВС са виновни за химически атаки

ОЗХО: Сирийските ВВС са виновни за химически атаки

Хюман Райтс Уоч иска наказателно преследване за отговорните

Нападенията срещу последните територии, контролирани от сирийската опозиция, са поредният пример за безчовечността на режима на сирийския президент Башар Асад, посочва експертът по Сирия в германския офис на Amnesty International Ванеса Улрих. По думите й, в последния доклад на организацията за първи път е изложено доказателство, че руските военни самолети са извършили директно нападение от въздуха срещу болница в Сирия.

Документът включва свидетелски показания на 74 души, сред които сирийски вътрешни бежанци, преподаватели, лекари и служители на хуманитарни организации. Свидетелствата на очевидците са подкрепени от снимки и видеоматериали, както и спътникови наблюдения, записи от прехванати разговори между военни, показания на наблюдатели.