Организацията за забрана на химическите оръжия към ООН - ОЗХО публикува доклад, в който обвинява сирийските власти в употребата на токсични вещества през март 2017 г. Документът е публикуван в сряда на уебсайта на организацията, съобщава АП.

В доклада се казва, че сирийските въоръжени сили са отговорни за употребата на токсичен газ зарин и хлор в Латамне в провинция Хомс през март 2017 г.

Докладът вероятно ще доведе до нови призиви за търсене на сметка на режима на президента Башар Асад. Генералният директор на ОЗХО Фернандо Ариас коментира, че сега зависи от организацията, "генералният секретар на ООН и международната общност като цяло, да предприемат действия, каквито сметнат за необходими".

Сирийското правителство последователно отхвърля твърденията за нападения с химическо оръжие.

Координаторът на разследващия екип Сантяго Оняте-Лаборд заяви, че "екипът стига до заключението, че употребилите зарин като химическо оръжие в Латамне на 24 и 30 март 2017 г. и хлор като химическо оръжие на 25 март 2017 г. са лица, принадлежащи към сирийските арабски военновъздушни сили."

Разследването включва интервюта със свидетели, анализ на проби, взети от местата на нападенията, преглед на симптомите, докладвани от засегнатите и медицинския персонал, заедно с изследване на изображения, включително сателитни снимки.

В подробния доклад, съдържащ 82 страници, включително приложения, се казва, че на 24 март военен самолет Су-22 от 50-та бригада на 22-та въздушна дивизия на Сирийските арабски военновъздушни сили напуска авиобаза "Шейрат" и пуска бомба M4000, заредена със зарин над южно Латамне. В него се казва, че бомбата пада на земеделска земя, убивайки добитък и птици и ранявайки около 16 души.

Разследване разобличава отричанията на Русия за химическа атака на Асад в Сирия

Разследване разобличава отричанията на Русия за химическа атака на Асад в Сирия

ОЗХО нанесе удар на твърденията на Русия

Ден по-късно хеликоптер на сирийските военновъздушни сили хвърля цилиндър, който разбива покрива на болницата в града и пуска хлор. В доклада се казва, че разследващите "са получили информация, че до трима души са загинали и че най-малко 32 души са ранени" при нападението. Една от жертвите е хирург, който в момента на нападението е извършвал операция.

На 27 март самолет Су-22 пуска бомба M4000, съдържаща зарин в южно Латамне, засягайки най-малко 60 души, никой от които не е загинал.

В своето изявление Оняте-Лаборд обяснява: "Атаки от такъв стратегически характер биха се извършили само въз основа на заповеди от висшите органи на военното командване на Сирийската арабска република. Дори ако правомощията могат да бъдат делегирани, отговорността не може. ... В крайна сметка, екипът не успя да идентифицира друго вероятно правдоподобно обяснение."

Разследващият екип на ОЗХО е създаден, след като Русия блокира разширяването на съвместен разследващ механизъм на ООН и ОЗХО, който бе създаден през 2015 г. и обвини Сирия в използването на хлор в поне две атаки през 2014 и 2015 г. и в пускането на зарин в нападение срещу Хан Шейхун през април 2017 г., при което загинаха около 100 души.

Хюман Райтс Уоч похвали доклада на ОЗХО. "Днешното потвърждение, че сирийските военни на най-високо ниво са отговорни за атаките със зарин и хлор през 2017 г., трябва да премахне всякакво съмнение, че сирийската държава нарочно е използвала химическо оръжие срещу собствения си народ", заяви в изявление Луис Чарбоно.

"Заключенията на ОЗХО трябва да се използват в подкрепа на наказателно преследване за отговорните лица."

САЩ "скочиха" на Русия, помагала на Сирия да скрие химическите оръжия

САЩ "скочиха" на Русия, помагала на Сирия да скрие химическите оръжия

Поредно обвинение за последните години