На водената от Русия кампания, която твърди, че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) към ООН е манипулирала доказателства за нападение с химически оръжия, беше нанесен удар от официално разследване, показващо, че двама бивши служители, приветствани като информатори и издайници, са имали малък пряк достъп до доказателствата и са преувеличили ролята си, пише британското издание "Гардиън".

Независимото проучване, поръчано от ОЗХО, е показало, че единият от двамата никога не е бил в екипа, разследващ атаката през април 2018 г. в сирийския град Дума, а другият е бил в екипа само за кратък период.

ОЗХО: В сирийския Дума е използвано химическо оръжие

ОЗХО: В сирийския Дума е използвано химическо оръжие

На 7 април 2018 г...

И двамата, посочени в доклада като инспектор А и Б, може да бъдат дадени на съд.

Повече от 40 души бяха убити на 7 април 2018 г. в Дума, който се намира в покрайнините на сирийската столица Дамаск. Градът по това време беше контролиран от бунтовници, но беше обсаден от проправителствени сили. Цивилни твърдяха, че са били жертви на нападение с химическо оръжие.

Нападението предизвика ответни ракетни удари по сирийски правителствени обекти от страна на САЩ, Великобритания и Франция седмица по-късно, един от малкото преки удари срещу сирийски държавни обекти в продължаващия от близо 9 години конфликт.

Русия обвини Великобритания в подкупването на членове на ОЗХО

Русия обвини Великобритания в подкупването на членове на ОЗХО

Разширяването на мандата на ОЗХО било незаконно

Русия тутакси започна кампания, включваща довеждането на очевидци от Сирия в централата на ОЗХО в Хага, за да оспори твърдението, че е използвано химическо оръжие.

Обвинението, че Русия позволява или прикрива използването на химически оръжия от страна на сирийския президент срещу сирийски цивилни, е една от най-сериозните точки на възпламеняване на сблъсък между Русия и Запада.

След ракетния удар на САЩ ОЗХО създаде екип за установяване на фактите, за да реши дали е използвано химическо оръжие, но не и да приписва отговорност. През март 2019 г. той определи, че в Дума вероятно е бил използван забранен токсичен химикал, съдържащ хлор. Фактът, че химическите оръжия са били използвани чрез въздушни удари, означаваше, че ОЗХО смята, че сирийските военновъздушни сили са били отговорни.

Лондон извоюва дипломатическа победа – ОЗХО посочва виновниците за химически атаки

Лондон извоюва дипломатическа победа – ОЗХО посочва виновниците за химически атаки

На специална сесия 82 срещу 24 членки подкрепиха предложение на Великобритания

Вътрешни доклади на ОЗХО, поставящи под въпрос, че химическо оръжие е било използвано, изтекли миналия май, повдигат въпроси за манипулиране на ОЗХО от страна на Запада.

Но разследването на ОЗХО за тези течове е установило, че авторите на вътрешните доклади са имали само незначителна поддържаща роля в екипа в Дума.

Шефът на ОЗХО Фернандо Ариас е заявил, че въпросните две лица не били информатори и издайници. Той каза: "Те са индивидуални лица, които не могат да приемат, че възгледите им не са подкрепени с доказателства."

Той добави, че двамата мъже са нарушили задълженията си към организацията, като настоя, че поведението им е още по-възмутително, тъй като са имали очевидно непълна информация за разследването.

ОЗХО потвърди, че при атака в сирийски град през февруари е използван хлор

ОЗХО потвърди, че при атака в сирийски град през февруари е използван хлор

Но ОЗХО не посочи кой е отговорен за използвания хлор