"Разпадът на Русия" е много актуална тема. На завършилия във Вилнюс VIII Форум на свободна Русия проблемът се обсъждаше активно в измеренията на близката перспектива, пише анализаторът Александър Немец в коментар за изданието kasparov.ru.

В действителност "разпадът на Русия" вече е случваща се реалност. Отделен въпрос е, че засега никой не прави гръмки изявления от вида "нашият регион обявява независимост и завинаги напуска Русия". Всичко протича като внимателен сепаратистки дрейф, чиято крайна точка е Конфедерация Русия (КР вместо сегашната Руска федерация - РФ). Абревиатурата "РФ" вече шества в интернет. Като обекти (утрешни субекти) на тази конфедерация се посочват Поморието (Архангелска област с части от съседните области и републики), "Уралската република", Красноярския край и голямата "Далекоизточна република" (от Байкал до Тихия океан).

Темата никак не е нова. За първи път формулата "мека конфедерация Русия", доколкото си спомням, се появи през март 1996 г. После, когато ситуацията в Русия като че ли се подобри, темата отстъпи на заден план. Но през 2019 г., след 11 години тъпчене на място (ако се вярва на Росстат), а в действителност явен спад и разрушаване на човешката и технологичната инфраструктура, темата "Конфедерация Русия" като "алтернатива на разпада" стана актуална както никога досега.

И "китайският фактор" стана много активен, ако не и "основен фактор на конфедеративния драйв". Най-малкото за местните "елити". За тези "елити" (циниците ги наричат "аристокрация на бунището") Китай вече се е превърнал в най-сериозният източник на доходи: износ на дървесина (легален и сенчест), отдаване на земеделски земи под аренда, износ на меден концентрат, посредничество при вноса на китайски стоки за масова употреба... и много други.

В. Ерофеев: Октомврийска революция е най-чудовищната трагедия в руската история

В. Ерофеев: Октомврийска революция е най-чудовищната трагедия в руската история

Без нея нямаше да има и Хитлер...

А как приема това местното население, "обикновените хора"? Явно вече му е все едно. Значителна част от местното население просто се е пуснала по течението. Не искам да задълбавам в тази тема. Същевременно омразата към Москва, която отнема от местното население най-малко две трети от събраните данъци без да дава нищо в замяна (освен боклука си), е обхванала и местния "елит", и "обикновените хора". От ден на ден расте желанието връзките с Москва да бъдат сведени до минимум, данъците, които й плащат - също (в идеалния случай до нула).

Пък и китайците не са особено страшни. Още повече, че засега се стараят да се държат внимателно. Няма явни конфликти.

Постоянното влошаване на положението в "хуманитарната сфера" е безусловен фактор за "мекия разпад на Русия". Това е очевидно и за местния "елит", и за местните "обикновени хора". Путинският телевизионен "сандък за зомбиране" постоянно дърдори за "патриотизъм", но обективната реалност на деградиращия човешки потенциал — наред с влошаването на жизненото равнище, ефективно неутрализира усилията на "зомбиращия сандък". Като резултат тенденцията към "мек разпад" допълнително се засилва.

Ще цитирам само няколко съобщения от началото на ноември (съкратих ги, доколкото можах; коментарите ми са дадени в скоби).

Ако тази (деструктивна) дейност ( на путинския режим) не бъде спряна в близките години, то след 15-20 години страната ще остане без ресурси, с деградирало население. Всяка минута в Русия умират 5-има души, а се раждат само 3-ма. Смъртността надвишава раждаемостта 1.7 пъти, а в отделни региони 2-3 пъти.

В Русия, само по официални данни, са регистрирани: алкохолици — над 4 580 000; наркомани — над 8 870 000; психично болни — 978 000; болни от туберкулоза — около 890 000; ХИВ-позитивни — най-малко 2 380 000 (по общи оценки, официално регистрираните са около два пъти по-малко).

Путин разкри причините за разпада на СССР

Путин разкри причините за разпада на СССР

"Неефективната икономическа политика"

Днес Руската федерация заема първо място в света: по нивото на умишлените убийства; по броя на децата и подрастващите, които пушат; по броя на подкупите за влизане във висшите училища; по темповете на нарастване на броя на пушещите; по честота на пътните произшествия; по смъртност от самоубийства сред тийнейджърите между 15 и 19 години (и сред мъжете като в цяло); по абсолютни стойности на намаляване на населението; по броя на самоубийствата сред възрастните хора (заради ниска пенсия или пълната й липса!); по броя на изоставените деца; по смъртност от сърдечно-съдови заболявания; по броя на пациентите с психични заболявания; по обема на търговията с хора; по броя на абортите и майчината смъртност; по употреба на хероин — Руската федерация потребява 21% от световното производство; по употребата на спирт и спиртни продукти; по нарастването на броя на ХИВ-позитивните; по броя на самолетните катастрофи (13 пъти по-голям от средните показатели за света).

Русия потребява над 20% от целия хероин, който се произвежда по света - около 300 тона годишно, което прави 36 милиарда долара.

Русия заема трето място в света по броя на наркоманите, на първите две места са Афганистан и Иран. Децата и младежите в Русия харчат годишно за наркотици 2.5 милиарда долара. Всеки ден в Русия около 100 души умират от свръхдози.

През 2014 г. Росстат проведе аналитично изследване за доходите на населението. Оказа се, че 90.9% от хората живеят в бедност или около линията на бедността. (В средата на 2019 г., по данни на Росстат, 40% от населението е оцелявало — не живяло — с доход не по-голям от 20 000 рубли на месец. (Една рубла се равнява на около 0.027 лв.) Делът на лицата със "среден доход, заможните и богатите" през 2019 г., както и през 2014 г., е под 10% от населението.)

Демографският срив в Русия, по данни на Сметната палата се ускорява четвърта поредна година. През първите осем месеца на 2019 г. населението е намаляло с 219.2 души, което е с 1.3 пъти повече от същия показател за 2018 г. (Очаква се, това намаляване за цялата 2019 г. да достигне 280 хиляди души, а за 2020 г. може да надхвърли 300 хиляди души.)

Към 1 септември 2019 г. населението на Русия наброява 146.7 милиона души, като миграционният прираст е компенсирал само 76% от отрицателния прираст.

Властите в град Вихоревка в Иркутска област смятат през 2020 г. да събират труповете на бездомните от улиците в рамките на програма за благоустройство. Компанията, която ще спечели конкурса, ще трябва да прибере най-малко 18 тела (ако се съди по практиката от предходни години). За тази дейност са отделени около 46 хиляди рубли от бюджета на града.

Населението на Вихоревка наброява 21 хиляди души. Пропорционално за цяла Русия това означава за година около 120 хиляди бездомни, починали на улиците.

Сайтът на ЦРУ, в раздела People and Society, дава дори по-страшни числа за демографския срив. Сами може да видите, че Росстат "заради красотата на статистиката", не отчита значителен брой от починалите, казва в заключение Александър Немец.