Заподозряният тунизиец за атаката на коледен базар в Берлин Анис Амри е проучвал в интернет как се прави бомба, пише "Ню Йорк Таймс".

Припомняме, Амри е официалният заподозрян за нападението с камион на базара, при което загинаха 12 души, а 48 пострадаха.

Германия издаде Европейска заповед за арест на тунизиеца Анис Амри

Германия издаде Европейска заповед за арест на тунизиеца Анис Амри

Амри е заподозрян за атаката с камион на коледен базар

Германските власти признаха, че Амри е свързан с радикален салафистки проповедник и е бил задържан заради фалшиви документи, както и че трябвало по-рано да бъде депортиран. Въпреки че е бил потенциално опасен, властите в Германия решили да го освободят.

Той също е попаднал и в радара на американските разузнавателни агенции, разкриха представители на САЩ.

Амри е издирвал информация в интернет как да направи бомба и е комуникирал най-малко веднъж с ДАЕШ ("Ислямска държава") чрез Telegram Messenger, поясниха източниците. 24-годишният също е в списък на САЩ, забраняващ да лети до страната.

Германия дава 100 хил. евро за инфо за тунизиеца, подозиран за терора в Берлин

Германия дава 100 хил. евро за инфо за тунизиеца, подозиран за терора в Берлин

24-годишният Анис Амри

Властите в Германия продължават издирването на тунизиеца. Вчера беше издадена Европейска заповед за арест. Берлин дава награда от 100 хиляди евро за информация, която може да помогне за задържането му.

Снимка 269450

Източник: ЕПА

Според разпространената официална информация Амри влязъл в Германия от Италия през юли 2015 година. Април 2016 година е подал молба за убежище в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където временно е пребивавал. Той е бил следен от властите, тъй като е бил подозиран, че подготвя терористична атака. След преместването си в Берлин, службите продължават да го наблюдават.

Берлинските власти поясниха, че Амри е бил под наблюдение между март и септември тази година. Той е бил заподозрян за планиране кражба на пари, с които да закупи оръжия и впоследствие да извърши нападание. Но наблюдението не е довело до събирането на достатъчно доказателства, за да му бъдат повдигнати обвинения.

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени
Обновена

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени

Шофьорът е бил задържан

549 души са включени в списък с опасни ислямисти в Германия, но не всички живеят в европейската страна.