Заболели от коронавируса има по територията на цяла Турция, съобщи за първи път здравният министър на страната Фахретин Коджа, цитиран от БНР. Той обаче подчерта, че има и множество пациенти, чието състояние се подобрява и през следващите дни ще бъде оповестен техният брой.

Турският здравен министър даде пресконференция след заседание на научния съвет за борба със заболяването към здравното министерство.

По думите му, ще бъдат наети още 32 хиляди души медицински персонал за борба с вируса. Сред медиците, които са лекували заразените до момента, има такива, които са дали положителни проби за коронавирус.

С изключение на двама души, които са между 50 и 60 години, всички останали жертви на опасния вирус в Турция са възрастни хора.

Турция ограничава възрастните и хронично болните да напускат домовете си

Турция ограничава възрастните и хронично болните да напускат домовете си

След критиките, че най-застрашените от заболяването не се пазят

Турция започва серийно производство на собствени апарати за обдишване, заяви Коджа. Той допълни, че от Китай е било внесено лекарство, резултатите от което са обещаващи, и от днес сутринта то се прилага върху пациенти.

Междувременно популярният сред туристите истанбулски покрит базар "Капалъчаршъ" беше затворен като предпазна мярка срещу разпространението на вируса. По-рано днес държавни институции и банки в Турция също обявиха пакети от мерки срещу разпространението на COVID-19 и за борба с икономическите последици от него.