Девет души на възраст от 18 до 65 години, включително и двама братя, са арестувани тази сутринта, по време на анти-терористична операция в Ил дьо Франс в Париж и в района на Алп Маритим (югоизточната част на страната), съпбщава Le Parisien.

Източници съобщават пред "Фрнс прес" за 10 задържани и че операцията е съвместно с швейцарските власти.

Швейцарските власти съобщават, че 23-годишна колумбийка е задържана след полицейски акция, коментират предполагаемо участие в терористична дейност и забранени ислямистки групировки като "Ал Кайда" и ДАЕШ (Ислямска държава), съобщава "Ройтерс". Повече от 240 души са убити във Франция от началото на 2015 г. в атаки на ислямистки бойци или нападатели вдъхновени от ДАЕШ.

Продължават издирвателните действия, арестите са извършени в Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône), Menton (Alpes-Maritimes), както и Val-de-Marne и в Seine-Saint-Denis.

Операция се провежда с подкрепата на RAID, от служители на дирекция за борба тероризма SDAT, регионалната дирекцията на съдебната полиция на Марсилия и Генералната дирекция за вътрешна сигурност.

Действията са част от предварително разследване, започнато през май миналата година от антитерористично звено на Парижката прокуратура за "престъпна конспирация за терористични действия".

Според информацията към момента е имало план за атака срещу Ница, разследващите също споменават "обезпокоителни разговори".

Някои от задържаните, включително няколко приели неотдавна исляма, са известни на разузнавателните служби със своята радикализация.