"Ако властите в Каталуния обявят независимост от Испания, никой в ЕС няма да ги подкрепи." Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщава DailySabah.

"Мисля, че ще бъде по-добре за Каталуния, ако не обявява независимост, защото никой не е в подкрепа за отделянето ѝ от Испания. Ако каталунските лидери настояват, то те ще останат изолирани и никой няма да помага на правителството по неговия нов път", категоричен бе Таяни.

По думите му ЕС подкрепя провеждането на диалог, но трябвало да се знае, че няма държава в Европа, която ще признае независимостта на Каталуния.

Испания задейства процедурата за суспендиране автономията на Каталуния

Испания задейства процедурата за суспендиране автономията на Каталуния

Тъй като Пучдемон не казал ясно дали е обявил независимост

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че правителството в Мадрид ще продължи с процедурите по задействането на чл. 155 от конституцията на Испания за суспендирането на автономията на Каталуния. Дейстията на Мадрид идват след отговора на каталунския лидер Карлес Пучдемон, в който той не успя да заяви ясно дали е обявил независимост.

Пучдемон заяви, че регионалният парламент в Каталуния може да гласува обявяването на независимост от Испания, ако централното правителство в Мадрид "продължава да блокира опитите за диалог и продължава репресиите си" срещу каталунски официални лица и хора, които се обявяват за отделянето на североизточния регион от Испания.

Независимост на Каталуния или рефеодализация на Европа?

Независимост на Каталуния или рефеодализация на Европа?

Във Франция, както и в Испания, в Корсика, както и в Каталуния логиката е същата: регионализация