Американският технологичен гигант Apple съобщи, че създава "Европейски център за силициев дизайн" в Мюнхен, Германия, и инвестира повече от 1 милиард евро през следващите 3 г. за разширяване на екипа си, а също за изследвания и развитие, информират "Ройтерс" и АФП.

Мюнхен вече е най-големият инженерен център на компанията в Европа с близо 1500 инженери от 40 държави, които работят в различни сфери, включително за управление на захранването, разработване на процесори и безжични технологии.

Новият център ще бъде дом на разрастващото се клетъчно звено на Apple, на най-големия център за изследвания и разработки в сферата на мобилните безжични полупроводници и софтуер, се казва в съобщение на компанията и се допълва, че екипът ще се фокусира върху 5G и други безжични технологии.

Новият център ще допринесе за откриването на стотици работни места.

Шефът на компанията Тим Кук заяви, че Мюнхен е дом на Apple от четири десетилетия. Технологичният гигант има база в града от 1981 г. и сега има стотици инженери, които разработват микрочипове в центровете в Южна Германия.

Новият център ще заработи от 2022 г.

Вчера бе съобщено, че ЕС си е поставил за цел да контролира 20% от световния пазар на полупроводници от 2030 г.

Според новата пътна карта на Европейската комисия ЕС ще разработи първия си квантов компютър преди края на десетилетието, за да бъде подготвен за новата ера на бързите компютри.