Apple представи планове за сканиране на своите iPhone в САЩ за изображения на сексуално насилие над деца, като предизвика аплодисменти от групите за закрила на детето, но предизвика безпокойство сред някои изследователи по сигурността, че със системата може да бъде злоупотребено, включително от правителства, които искат да наблюдават своите граждани, съобщава АП.

Инструментът, предназначен за откриване на изображения на сексуално насилие над деца, наречен neuralMatch, ще сканира изображения, преди да бъдат качени в iCloud. Ако намери съвпадение, изображението ще бъде прегледано от човек. Ако детската порнография бъде потвърдена, акаунтът на потребителя ще бъде деактивиран и Националният център за изчезнали и експлоатирани деца ще бъде уведомен.

Отделно Apple планира да сканира шифрованите съобщения на потребителите за сексуално явно съдържание като мярка за безопасност на децата, което също алармира защитниците на поверителността.

Системата за откриване ще маркира само изображения, които вече са в базата данни на вече известна детска порнография в центъра. Родителите, които снимат невинни снимки на дете в банята, вероятно няма нужда да се притесняват. Но изследователите казват, че инструментът за съвпадение - който не "вижда" такива изображения, а само математически "пръстови отпечатъци", които ги представляват - може да бъде и за по-лоши цели.

Матю Грийн, водещ изследовател на криптография в университета Джон Хопкинс, предупреди, че системата може да се използва за злепоставяне на невинни хора, като им се изпращат на пръв поглед безобидни изображения, предназначени да задействат алгоритъма за детска порнография. Това може да заблуди алгоритъма на Apple и да предупреди органите на реда. "Изследователите са успели да направят това доста лесно", каза той за способността да се измамят такива системи.

Други злоупотреби могат да включват правителствено наблюдение на дисиденти или протестиращи. "Какво се случва, когато китайското правителство каже: "Ето списък с файлове, за които искаме да сканирате", пита Грийн. "Apple казва ли "Не"? Надявам се да кажат "Не", но технологията им няма да каже "Не".

Технологичните компании, включително Microsoft, Google, Facebook и други, от години споделят цифрови отпечатъци от изображения на сексуално насилие над деца. Apple ги е използвала за сканиране на потребителски файлове, съхранявани в нейната услуга iCloud, която не е толкова сигурно криптирана, колкото данните на устройството.

Apple от години е под натиск на правителството да позволи засилено наблюдение на криптирани данни. Представянето на новите мерки за сигурност изисква от Apple да извърши деликатно действие за балансиране между ограничаването на експлоатацията на деца, като същевременно запази ангажимента си за защита на поверителността на своите потребители.

Фондация Electronic Frontier, пионер за онлайн гражданските свободи, нарече компромиса на Apple относно защитата на личните данни "шокиращо за потребителите, които разчитат на лидерството на компанията в областта на поверителността и сигурността".

Междувременно компютърният учен, който преди повече от десетилетие изобрети PhotoDNA, технологията, използвана от правоохранителните органи за идентифициране на детска порнография онлайн, признава потенциала за злоупотреба със системата на Apple, но казва, че императива за борба със сексуалното насилие над деца е по-голям.

"Възможно ли е? Разбира се. Но притеснява ли ме нещо? Не", казва Хани Фарид, изследовател от Калифорнийския университет в Бъркли, който твърди, че много други програми, предназначени за защита на устройствата от различни заплахи, не срещат такъв вид притеснения.

Например, WhatsApp предоставя на потребителите криптиране от край до край, за да защити поверителността им, но също така използва система за откриване на зловреден софтуер и предупреждава потребителите да не кликват върху вредни връзки.

Apple бе една от първите големи компании, които приеха криптиране "от край до край", при което съобщенията се кодират така, че само техните изпращачи и получатели могат да ги прочетат. Правоохранителните органи обаче отдавна оказват натиск върху компанията за достъп до тази информация, за да разследва престъпления като тероризъм или сексуална експлоатация на деца.

Apple заяви, че последните промени ще бъдат въведени тази година като част от актуализациите на операционния софтуер за iPhone, Mac и Apple Watches.

"Разширената защита на децата от Apple променя играта", казва Джон Кларк, президент и главен изпълнителен директор на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца. "Тъй като толкова много хора използват продукти на Apple, тези нови мерки за безопасност имат животоспасяващ потенциал за децата."

Джулия Кордуа, изпълнителен директор на Thorn, каза, че технологията на Apple балансира "необходимостта от поверителност с цифровата безопасност за децата". Thorn, организация с нестопанска цел, основана от Деми Мур и Аштън Къчър, използва технологията, за да защити децата от сексуално насилие, като идентифицира жертвите и работи с технологични платформи.

ЕП прие правила за борба със сексуално насилие над деца онлайн

ЕП прие правила за борба със сексуално насилие над деца онлайн

Доставчиците на уеб услуги да прилагат мерки за откриване, премахване и докладване на съдържание