Високопоставен представител на Обединените арабски емирства (ОАЕ) е категоричен, че арабските държави не се опитват да сменят режима в Доха, съобщава АФП.

Министърът на външните работи на ОАЕ Анвар Гаргаш обвини Катар, че е "основният защитник на екстремизма и тероризма в региона".

Но той поясни, че мерките срещу Катар на Саудитска Арабия, ОАЕ и други арабски държави не целят търсене на ново ръководство на Катар.

"Не става въпрос за промяна на режима - става въпрос за промяна на политиката, за промяна на подхода", подчерта Гаргаш.

Припомняме, в понеделник Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн обявиха, че прекъсват дипломатическите и икономически отношения с Катар. Към тях се присъединиха също Египет, Йемен, Мавритания, Либия и други.

Кувейт на мисия в Саудитска Арабия

Кувейт на мисия в Саудитска Арабия

Няколкочасова визита в Рияд

Арабските държави поискаха катарците да се върнат в родната си страна до две седмици, а също така прекратиха всички полети до и от Катар.

Кувейт е посредник в разрешаването на спора. Вчера емирът на страната Ал Сабах проведе разговори със саудитския крал Салман, но няма признаци на напредък.

Кувейтското ръководство изигра важна роля при постигането на компромис през 2014 г., когато отново имаше дипломатически спор между държави от Персийския залив.

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн късат отношенията с Катар
Обновена

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн късат отношенията с Катар

Защото подкрепял тероризма

САЩ, Франция и Русия призоваха за диалог, докато Турция защити Катар и обеща да задълбочи връзките с Доха.