Мюнхенските прокурори арестуваха бивш член на борда на Porsche , поделение на Volkswagen. Това става във връзка със скандал за емисиите на автомобилния производител Ауди, съобщи Ройтерс.

Волфганг Хац, бивш шеф по въпросите на научноизследователската и развойната дейност на Porsche и ръководител на отдела за двигатели в Audi и родител Volkswagen в предишни роли, е бил задържан. Това е първият арест на бивш член на борда на едно от звената на Volkswagen в Германия.

„Дизелгейт” 1 и „Дизелгейт” 2 разследвани от Германия и ЕК

„Дизелгейт” 1 и „Дизелгейт” 2 разследвани от Германия и ЕК

"Фолксваген" и "Фиат"

Адвокат, представляващ Хац, отказа да потвърди ареста и отказа да коментира. Хац напусна Porsche през миналата година.

Прокурорите от Мюнхен потвърдиха, че са арестували втори заподозрян и са увеличили броя на заподозрените в разследването.

Audi няма информация за ареста и продължава да си сътрудничи с властите, каза говорител на компанията.

Обискират Audi заради „Дизелгейт”

Обискират Audi заради „Дизелгейт”

Audi вече е привлечена в разразилия се скандал с емисиите

Audi вече призна, че използвала манипулирани двигатели. Това стана, след като в САЩ започна разследване срещу компанията.

През март прокурорите в Мюнхен претърсиха офиси в базата на Инголщад, където работят около 44 000 работници, както и помещенията на адвокатска кантора "Джоунс Ден", наетa от "Фолксваген", за да проведе разследване на скандала за емисии.

Медиите разкрили Дизелгейт

Медиите разкрили Дизелгейт

Това е станало на 19 септември 2015 г

Бившият мениджър на Audi, италианският гражданин Джовани Памио беше арестуван от прокурори в Мюнхен по подозрение за измама и фалшива реклама във връзка с шпионажа на автомобилния производител. Памио остава в ареста до провеждането на продължаващи германски разследвания и искане за екстрадиция от САЩ.

Адвокатите на Памио заявиха, че той сътрудничи напълно с прокурорите.