Европейската комисия започна правни действия срещу Италия, тъй като страната не е успяла да отговори на обвинения срещу "Фиат Крайслер" за манипулиране на данните за отделяните вредни емисии, съобщава Ройтерс.

Според осведомителната агенция процедурата може доведе до съдебен процес срещу Италия.

Комисията днес реши да изпрати писмо с официално искане Италия да отговори на тревогите относно незадоволителните действия във връзка с използваните от "Фиат Крайслер" стратегии за контрол над емисиите, се казва в съобщение на ЕК.

Комисията посредничи в спор между Рим и Берлин, след като Германия обвини автомобилния производител в използване на незаконни устройства в дизеловите модели на автомобилите Fiat 500X, Fiat Doblo и Jeep Renegade. Медиаторството приключи през март.

Междувременно ДПА съобщава, позовавайки се на германската прокуратура, че са започнали официално разследване на шефа на "Фолксваген" Матиас Мюлер за пазарни манипулации.

Мюлер е разследван, тъй като не е разкрил навреме информация за скандала с емисиите.

Скандалът, станал известен като "Дизелгейт", се разрази през есента на 2015 година, след като бе разкрито, че "Фолксваген" е оборудвал 11 милиона дизелови автомобила в света със специален софтуер за манипулиране на показателите за отработени газове при проверка.

Прокуратурата в южния град Щутгарт заяви, че случаят срещу Мюлер се води от февруари в резултат на оплакване, внесено през 2016 г.