Турската полиция е задържала 12 души, които са сред повече от 1000 университетски преподаватели, подписали декларация, осъждаща военните операции срещу кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция, съобщава държавната агенция Anadolu Agency.

Предприетите действия още повече поставят под въпрос свободата на словото при управлението на турския президент Реджеп Ердоган.

Задържаните са лектори в Kocaeli University в Северозападна Турция, уточнява медията. Полицията все още проверява документите на други 9 университетски преподаватели във ВУЗ-а. Те също могат да бъдат арестувани.

В четвъртък прокурори започнаха разследване на университетски преподаватели по възможни обвинения в обида на държавата и участие в „терористична пропаганда” от името на незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Ердоган остро разкритикува подписалите се под декларацията, включително световноизвестният лингвист, философ и политически активист Ноам Чомски и призова правосъдието да действа срещу „държавната измяна”.

В декларацията повече от 1000 учени от Турция и чужбина призовават Анкара да спре „кланетата” и заявяват, че отказват да бъдат „част от престъплението”.

Преподавателите също призовават за възобновяване на преговорите с бунтовниците.

Според турския държавен глава декларацията е насочена срещу държавата, тъй като се използва език на „терористи” и не се говори срещу упражняваното от бунтовниците насилие.

Местната медия Dogan информира, че Duzce University в Северозападна Турция е уволнил лектор по социология, тъй като е подписал декларацията.