Трима руски генерали, сред които и съветникът на министъра на вътрешните работи на страната, са били задържани по обвинения в присвояване на средства, съобщава в. "Комерсант".

Става въпрос за генерал-лейтенант Сергей Умнов и двама негови колеги - генерал-майор Алексей Семьонов, началник на пътната полиция в Санкт Петербург, и генерал-майор Иван Абакумов.

На тримата е повдигнато обвинение в присвояване на средства от Фонда за подпомагане на програмата за Главното управление на вътрешните работи в Санкт Петербург и Ленинградска област между 2016 и 2020 г.

Умнов ръководи управлението на МВР в Санкт Петербург между 2012 и 2019 г., когато президентът Владимир Путин го назначава за съветник на министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев.

Следственият комитет на Русия, който разследва тежки престъпления, образува наказателно дело срещу мъжете по обвинения в тежка злоупотреба със служебно положение през юли 2020 г.

Ако бъдат признати за виновни по обвиненията, тримата служители могат да получат максимална присъда от 10 години затвор.

През 2021 г. Абакумов отново беше изправен пред ефективна присъда за предполагаемо фалшифициране на болничния си лист. Тогава обаче съдиите отхвърлиха делото му след изтичане на давността, съобщава "Комерсант".

През миналата година на други двама генерал-майори от вътрешното министерство също бяха повдигнати обвинения в злоупотреба с власт, въпреки че Главната прокуратура на Русия отказа да повдигне обвинения срещу служителите, позовавайки се на недостатъчни доказателства, допълва изданието.