Арестуваха 11 сътрудници на летището в Кайро по предварително обвинение за подготвян саботаж, съобщиха от Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР), цитирани от РИА Новости.

Неочакваното спиране на тока на летището в Кайро стана в петък между 12.20 до 13.41 местно време, съобщиха от Асоциацията, позовавайки се на египетските медии.

Инцидентът задържа международни и вътрешни полети, а така също и извеждането на багажа. Проблемите засегнали над десетина полета. Нарушена е и системата за сигурност, спрели са компютри и климатици, освен това не са заработили резервните генератори.

Инцидентът предизвика голям отклик в политическите и обществените кръгове на арабска република Египет (АРЕ). Много политици и членове на парламента призоваха да се направи разследване, отбелязвайки че подобно произшествие "опорочава репутацията на страната" като цяло и на летището на Кайро в частност.

"Няколко пъти в коментарите прозвуча думата "диверсия". В Египет не изключват прекъсването на тока да е специално "съобразено" с визитата на руски експерти", се казва в съобщение.

Освен това, ръководството на летището в неделя проведе "частични" учения по отработване на евакуация на пътници в случаи на подобни ситуации, но тези действия бяха съгласувани с авиационните власти на Египет.

Генералният прокурор на Египет Набил Садек в неделя наред ареста на единадесет технически специалисти на летището в Кайро за 15 дни в рамките на открито разследване. По предварителни данни на тях им е предявено обвинение за подготвяно прекъсване на електрозахранването. Прокуратурата проверява и действията на сътрудници на Electricity Company, която предоставя електричество на летището.

Министърът на гражданската авиация на Египет Шериф Фатхи също създаде специален комитет по разследване причините на аварията. По думите му, подозрителен е не само факта за спиране на тока, а така също и спирането на резервните генератори, които в този случаи се пускат автоматически.