Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж е арестуван във Великобритания, след като сам се е предал, съобщава БиБиСи, позовавайки се на представител на лондонската полиция. Според данните задържането на австралиеца е станало около 09.30 часа тази сутрин местно време.

По-рано британският в-к "Дейли Телеграф" съобщи, че Асандж доброволно ще посети полицията в рамките на следващите 24 часа, както и че ще се яви пред съда. В началото на декември медиите на острова съобщиха, че той се крие в Югоизточна Англия.

Според в. „Индипендънт" Джулиан Асандж е предоставил данните си на британската полиция при пристигането си през октомври и тя зае и местонахождението му, и телефонния му номер.

Асандж е издирван по обвинение в изнасилване. През ноември съдът в Стокхолм одобри искане прокуратурата за задържането на 39-годишния австралиец, който е обвинен в Швеция за изнасилване и сексуален тормоз, а на 20 ноември шведската прокуратура поиска от Интерпол да го обяви за международно издирване.

Адвокатът на Асандж - Марк Стивънс, твърди, че от август насам австралиецът е предлагал неколкократно да се срещне с шведските прокурори.

По-рано британската полиция получи международна заповед за арест, издадена от Швеция.

Лондонският съд отказа да пусне Асандж под гаранция. Той ще остане в ареста до следващото заседание, което е насрочено за 14 декември. По-рано бе съобщено, че той може да излезе на свобода срещу гаранция в размер на 300 хиляди долара, която трябва да се внесе от най-малко шест души.

Адвокатите на Асандж заявиха, че ще направят всичко възможно, за да попречат на екстрадицията му в Швеция или САЩ, тъй като евентуалният процес срещу него там няма да е справедлив.

Дженифър Робинсън, един от защитниците на Асандж, заяви, че цялото обвинение срещу клиента й е политически мотивирано.

Смятаме, че обвинението е прекомерно, а дори нямаме всички доказателства по случая. Г-н Асандж все още не е видял пълния обвинителен акт, нито евентуалните наказания, които го очакват на език, който той разбира, т.е. английски. И това е очевидно нарушение на човешките му права съгласно Европейската харта за правата на човека, подчерта Робинсън.

Асандж продължава да твърди, че е невинен по тези обвинения. По думите му делото срещу него е изфабрикувано и се свързва с публикациите на Уикилийкс.

Вчера главният прокурор на Австралия заяви, че Асандж, който има австралийско гражданство, може да се завърне в родината си.

По думите му, той ще има същата защита като всеки друг австралийски гражданин.

Този коментар дойде в отговор на твърдението на Ансадж от миналата седмица, че главният прокурор и премиерът на Австралия са дали да се разбере, че „не само завръщането ми е невъзможно, но те работят активно в подпомагането на правителството на САЩ и атаките му срещу мен."

Дъщерното дружество на Swiss Post пък - компанията PostFinance, закри банковата му сметка. Това се дължи на факта, че Асандж е посочил в документите неточна информация за пребиваване, се казва в комюнике разпространено от компанията.

Припомняме, на  29 ноември Уикилийкс хвърли бомба, предизвиквайки дипломатически 11 септември, разкривайки нови 250 хиляди секретни американски документи на Държавния департамент на САЩ, които застрашат човешки живот.

Джулиан Асанж заяви, че тези документи касаят всички най-сериозни проблеми в света - "от убийствата в Източен Тимор до поведението на най-големите американски банки".

Междувременно, стана ясно, че германската фондация „Вау Холанд" ще дари 750 хиляди евро на Уикилийкс. Парите ще се изразходват за заплати на работещите в скандално известния сайт, съобщава technews.bg.

Твърди се, че именно този фонд финансира основно Уикилийкс и покрива всички необходими експлоатационни разходи за дейността на сайта. „Вау Холанд" е създадена от роднини и приятели на Херварт Холанд-Морица, който оглавява известната група хакери Chaos Computer Club.

Уикилийкс ще продължи да функционира и да публикува документи, въпреки ареста на основателя на сайта Джулиан Асандж. Уикилийкс действа. Продължаваме по същия път, подчерта говорителят на групата Кристин Хафнсон.