Генерал Ратко Младич е арестуван.

Час след като сръбските медии съобщиха новината, тя бе потвърдена и от президента Борис Тадич на специална пресконференция в Белград.

Издирваният за военни престъпления Младич е ползвал фалшиви документи на името на Милорад Комадич.
69-годишният Ратко Младич е бил арестуван от сръбските служби за сигурност в село Лазарево, край Зренянин ( на 50 км северно от Белград), предаде сръбското радио Б92.

Къщата, в която е бил заловен, е собственост на негов роднина и е била наблюдавана няколко седмици.

Радиото съобщава още, че Младич не е бил с брада, нито дегизиран, не е оказал съпротива при ареста, като е сътрудничил на властите.
"Той е задържан от сръбското разузнаване, потвърди приятел на семейството му, цитиран от "Ройтерс".

"Младич се намира в сградата на Сръбската разузнавателна служба. Беше арестуван в Сърбия", съобщи източникът.

ЕС доволен от Сърбия.

Още...

Сръбският президент Борис Тадич коментира, че арестът на Ратко Младич затваря страницата на една тежка част от историята на страната.

Процесът по екстрадицията му в Хага тече, каза Борис Тадич и подчерта, че всички престъпление на Младич ще бъдат разследвани.

Борис Тадич поздрави екипа, осъществил ареста на генерал Младич.
„Всеки ден, всеки час, всяка минута този екип работи интензивно за откриването на всички заподозрени за военни престъпления. И с това е потвърдено, че Република Сърбия с целия си капацитет сътрудничи на Трибунала за военни престъпления в Хага", каза сръбският президент.

И Дел Понте доволна
              Още...

През 1996 г. Младич, заедно с няколко други сръбски водачи, е обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления и провеждане на геноцид във връзка с обсадата на Сараево, когато 10 000 души умират, и избиването на 8100 мъже и момчета мюсюлмани на 11 юли 1995 г. в Сребреница - най-голямото клане след приключването на Втората световна война.

Арестът на Ратко Младич бе необходимо условие за приближаването на Сърбия към ЕС, отбелязва Ройтерс.

Припомняме, преди три години в Белград бе арестуван и политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич, който се укриваше в продължение на близо 9 година под чужда самоличност. Караджич е работил като лекар.