Мъж е арестуван в германския град Кобленц в сряда по подозрение в шпионаж в полза на Русия, съобщиха федералните прокурори, съобщават АП и "Ройтерс".

"Обвиняемият е сериозно заподозрян, че работи за чужда разузнавателна служба", добавиха те. Според прокуратурата мъжът е германец и работи за военните.

Той е заподозрян, че се е свързал с руското консулство в Бон и посолството в Берлин и е предложил "по собствена инициатива" да сътрудничи на руското правителство, след което е предоставил разузнавателна информация, свързана с работното му място. От май мъжът започва да се обръща към руското консулство, предлагайки им сътрудничество.

Разследването е проведено в тясно сътрудничество с Федералната служба за военно контраразузнаване и вътрешното разузнаване на Германия, Федералната служба за защита на конституцията.

Заподозреният, който е идентифициран само като Томас Х., в съответствие с германските правила за поверителност, е арестуван в дома си в западния град Кобленц, а апартаментът и работното му място са претърсени.

Федералният прокурор на Германия каза в кратко писмено изявление, че мъжът работи за германската армия, в армейския офис за оборудване, информационни технологии и поддръжка.

Германия, един от най-големите доставчици на военна техника за Украйна, е основна цел на руските шпионски операции, които нараснаха в мащаб след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., предупредиха властите.

Почти 12 000 души работят за агенцията за доставки, сред които около 1800 войници. През 2021 г. агенцията сключи сделки за закупуване на въоръжение и оборудване на Бундесвера с общ обем от 17,6 милиарда евро.

През декември властите арестуваха служител на Германската служба за външно разузнаване (BND), заподозрян в шпионаж в полза на Русия. Говорител на берлинското министерство на отбраната отказа коментар.

Полша задържа беларуски гражданин, шпионирал за Русия

Полша задържа беларуски гражданин, шпионирал за Русия

Той е 16-тият задържан от разбита руска шпионска мрежа