Турската полиция в Одрин е задържала 5 души от турски произход по подозрение за връзка с терористичната организация на Фетуллах Гюлен - Фето. Хората са задържани при опит да преминат нелегално в България с микробус.

Освен петимата турски граждани властите в южната ни съседка са арестували и трима български граждани. Те са арестувани по подозрение, че са помагали на гюленистите нелегално да преминат границата с България.

Генералното консулство на България в Одрин съобщи, че турските власти са информирали за арестите. Българите са били задържани на 17 ноември, петък.
С решение на Втори наказателен съд - Одрин от 20 ноември т.г. на тях е наложена мярка "задържане под стража" и тримата се намират в затвора от закрит тип "F" в град Одрин. Тримата български граждани са обвинени в "нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация".

Арестуват 107 учители в Турция във връзка с преврата

Арестуват 107 учители в Турция във връзка с преврата

Акцията по задържането на учителите продължава

Хората са задържани, след като екип на граничните власти за борба срещу терора и нелегалния трафик в Одрин спира за проверка микробус в района на селището Йеникадън. Те спрели микробуса, защото получили сигнал, че няколко души ще избягат в България. В микробуса пътували шестима души, сред които едно дете, съобщи Нова телевизия.

В хода на проверката се оказва, че срещу двама от пътниците в микробуса е издадена съдебна заповед за задържане заради връзки с Фето и осуетения опит за преврат през миналата година. Останалите трима задържани също фигурирали в списък на лица, спрямо които има подозрения за същото.

Властите арестували петимата турци. Те са предадени на съда, който постановил да бъдат изпратени в затвора. Детето било предадено на близки хора.

Турски журналист получи 3 години затвор заради пост в "Туитър"

Турски журналист получи 3 години затвор заради пост в "Туитър"

Прокурори искат до 43 години затвор за служители на вестник - обвинени, че са атакували Ердоган чрез "асиметрични военни методи"

Полицаите арестували и трима български граждани с инициали на латиница N.M.K, G.Y.M и S.H.V. Те са били задържани по подозрения, че са организирали нелегалното прехвърляне на групата в България.

При обиска на българите е открита голяма сума в евро. Предполага се, че парите са били за прекарването на турците в България.

Съдът в Одрин постановил българите да бъдат изпратени в затвора.