Разследват редакциите на две казахстански медии в рамките на наказателно дело за разпространение на умишлено невярна информация, съобщиха в понеделник от пресслужбата на градския департамент по вътрешни работи на Алмати, предаде РИА Новости.

По-рано списанието Forbes Kazakhstan и интернет сайта ratel.kz съобщиха, че са обискирани и задържани редица журналисти, сред които зам.-главният редактор на Forbes Kazakhstan Александър Воротилов, главния редактор на сайта ratel.kz Марат Асипов, неговият заместник Сап Мекебаев и наблюдателя Анна Калашникова.

"На 30 март 2018 г. към Департамента по вътрешни работи на Алмаати се обърна гражданинът К. по отношение сътрудниците на два интернет-портала за разпространение на невярна информация. Това е регистрирано в досъдебно разследване. Сега се провежда съответно следствено мероприятие. Друга информация не може да бъде съобщена в интерес на следствената тайна, се казва в съобщението на полицията.

Главният редактор на Forbes Kazakhstan Аскар Аукенов съобщи на своята страница във Facebook, че изявленията на правоохранителните органи са подадени от казахстанския бизнесмен Зейнула Какимжанов, който по-рано е съдил двете издания. По думите на Аукенов, съответният документ журналистът е предоставил на един от полицаите, провеждащи обиска.

Какимжанов е бизнесмен, който в различно време е работил на различни държвни длъжности. Бил е министър на финансите на Казахстан, както и помощник на президента на републиката.