Арестуваната в САЩ руска агентка Мария Бутина е подпомагала проруските сепаратисти в Украйна през 2014 г., предаде агенция "Униан".

Тя е агитирала за участие в митинг в Москва в подкрепа на т. нар. "Новорусия" и е призовавала да се дават дарения за сепаратистите. Самата тя е участвала активно в акцията.
В блога си и в своя канал в Youtube тя е приветствала анексирането на Крим и действията на сепаратистите в Донбас.

Депутатката от украинската Върховна рада Ирина Фриз заяви, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление и апелира прокуратурата и службите за сигурност на страната да започнат наказателно дело срещу Бутина.

По думите й, разследването на украинските спецслужби би могло да подпомогне и американското контраразузнаване при доказването на дейността на руската гражданка като агент на Кремъл на територията на САЩ.

Действията на Бутина в Украйна са потвърждение, че тя е изпълнявала задачи, възложени от руските спецслужби, подчертава Фриз.

В САЩ задържаха рускиня за шпионаж

В САЩ задържаха рускиня за шпионаж

Мария Бутина е обвинена, че е работила за Кремъл

29-годишната рускиня беше арестувана в САЩ на 15 юли по подозрение, че е изпълнявала задачи, свързани с намеса във вътрешната политика на американската страна.
Тя е обвинена в заговор в качеството й на руски агент на територията на САЩ.

В духа на обичайната си практика Москва отрече това да е истина и настоя Бутина да бъде освободена. 

Междувременно федералният съд във Вашингтон отказа да пусне рускинята под гаранция.