Парламентът на Северна Ирландия поднови работата си почти три години след разпадането на местното правителство в региона, пише "Гардиън".

По време на безпрецедентно заседание в събота регионалният парламент избра Алекс Маски от Шин Фейн за председател на законодателния орган. След това депутатите избраха лидера на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър като първи министър на Северна Ирландия, а Мартин О'Нийл от Шин Фейн за заместник на първия министър.

Северна Ирландия все пак договори кабинет след 3 години

Северна Ирландия все пак договори кабинет след 3 години

Избягване на политическата криза

След поемането на поста Фостър коментира, че през последните три години е имало много подигравки и разделение и че сега е време Северна Ирландия да продължи напред. Тя отбеляза, че иска всеки да бъде добре дошъл в Северна Ирландия.

В новото правителство влизат петте основни партии - Демократичната юнионистка партия, Шин Фейн, Социалдемократическата и Лейбъристка партия, "Алианс" и Ълстърската юнионистка партия.

В Северна Ирландия възобновиха преговорите за споделено правителство

В Северна Ирландия възобновиха преговорите за споделено правителство

Политически и социално нестабилната провинция е без администрация от януари 2017 г.

Вчера политическите партии в Северна Ирландия постигнаха съгласие за подновяване на работата на парламента и институциите в Белфаст след тригодишно прекъсване.