Политическите партии в Северна Ирландия проведоха разговори днес с надежда за възобновяване на споделеното регионално управление след тригодишно прекъсване, информира АФП.

Изборите във Великобритания изчистиха пътя към Брекзит.

Политически и социално нестабилната провинция е без администрация от януари 2017 г.

Консерваторите на Джонсън печелят 365 места, показват окончателните резултати

Консерваторите на Джонсън печелят 365 места, показват окончателните резултати

Победата на Джонсън означава, че Великобритания ще напусне ЕС до края на януари 2020 г.

Северна Ирландия се управляваше споделено от пробританската консервативна Демократична юнионистка партия и левите ирландски републиканци от "Шийн Фейн". Но скандал доведе до разрушаване на доверието между тях.

Надвисналият Брекзит обаче ги принуждава да намерят обща база.

Проведените в четвъртък парламентарни избори върнаха мнозинството на Консервативната партия, която възнамерява да изведе Обединеното кралство от ЕС до 31 януари 2020 г.

Отражението на Брекзит върху Северна Ирландия и границата с Ирландия са най-спорните точки от процеса по напускане на ЕС.

Договореното между Лондон и Брюксел споразумение предвижда Северна Ирландия да се отклони от останалата част от Обединеното кралство и запазване на някои правила на ЕС, което трябва да се одобрява от парламента на Северна Ирландия през няколко години.

"Изборите промениха нещата много драматично", обяви председателят на "Шийн Фейн" Мери Лу Макдоналд пред Би Би Си.

След изборите на Острова през 2017 г. правителството на тогавашния премиер Тереза Мей изгуби мнозинството си в Камарата на общините и беше принудена да търси съюз с Демократичната юнионистка партия. Но партията изгуби ролята си на вота в четвъртък, след като консерваторите на премиера Борис Джонсън спечелиха мнозинство.

Според някои анализатори резултатите от изборите в четвъртък могат да променят динамиката на преговорите за формиране на ново правителство в Белфаст.

Северна Ирландия има 18 депутати в 650-местния британски парламент. След вота в четвъртък Демократичната юнионистка партия изгуби две места и сега има 8 депутати.

"Шийн Фейн" спечели седем места.

Двете основни партии като цяло отчетоха спад на избирателите си, след като повече умерени движения успяха да получат парламентарно представителство, което очевидно е в отговор на закъсалите преговори в Северна Ирландия.

Секретарят за Северна Ирландия обеща предсрочни местни избори, ако не бъде договорено правителство до 13 януари.