За първи път в историята националистическите партии държат повече места от юнионистките партии в Северна Ирландия, съобщават Би Би Си и други местни медии.

След като обявиха резултатите от всички 18 избирателни района на Северна Ирландия, Демократичната юнионистка партия е най-големият губещ.

Категоричната победа на премиера Борис Джонсън означава, че северноирландските депутати повече няма да държат баланса на властта в Уестминстър.

Северна Ирландия, която според експерти ще бъде ударена най-лошо от Брекзит, изглежда е обречена да бъде изтласкана към периферията в дебата.

Но това не означава, че изборите не са важни. За първи път националистическите партии имат повече депутати от юнионистите, което е голяма промяна в политиката на Северна Ирландия.

Лидерът на Демократичната юнионистка партия в Уестминстър Найджъл Додс изгуби депутатското си място. Партията печели 8 места (-2).

"Шийн Фейн" получава 7 места (+0). Социалдемократическата и Лейбъристка партия получава 2 места (+2). Партия "Алианс" на Северна Ирландия печели едно място (+1).