Първата регистрирана трансполова жена в Армения получи смъртни заплахи след историческа реч пред парламента на страната, пише "Гардиън".

Лилит Мартиросян се превърна в първия член на ЛГБТ общността в страната, който застана на парламентарната трибуна. Мартиросян говори срещу дискриминацията на заседание на Комисията по правата на човека.

Видео с речта й е споделяно по света.

Трансполовата жена изрази солидарност с общност, която е "изтезавана, изнасилвана, отвличана, обект на физическо насилие, изгаряна, жертва, нападана с нож, обект на опит за убийство, убийство, емиграция и грабеж". Тя отбеляза, че трансджендър хората в Армения са обект на "опозоряване и дискриминация в социалната, здравната, правната и икономическата сфера...оставени са без работа, бедни и морално изоставени".

Речта й по-рано този месец предизвика враждебна реакция в държавата, където хомосексуалността e декриминализирана, но дискриминацията срещу ЛГБТ общността е широко разпространена. Имаше анти-ЛГБТ протести пред парламента и вербални атаки от страна на депутати по адрес на Лилит Мартиросян, включително и че трябва да бъде изгорена жива.

Премиерът и основната опозиция се обвиняват взаимно за решението да се позволи речта на Мартиросян.

Тя заяви в интервю за британското издание, че за първи път трансполова жена говори пред парламента за насилието срещу трансполовите хора. Мартиросян разказа, че мъж с нож е отишъл пред парламента и е обявил, че иска да я убие. Тя добави, че е получила много съобщения със смъртни заплахи.

В постреволюционна Армения няма място за омраза, категорична е тя, имайки предвид народните протести през миналата година, които изведоха страната до нова ера под управлението на Никол Пашинян.

ЕС и ООН изразиха безпокойството си от използвания език на омразата в Армения.

Мартиросян, първият арменец, сдобил се с паспорт под ново име през 2015 г., каза пред парламента, че най-малко 283 престъпления срещу трансполови хора са регистрирани до миналата година.

Депутат от опозицията призова "перверзните" да бъдат изгонени от Армения, да бъдат изпратени в Холандия.

Искаме жените да бъдат жени и мъжете да бъдат мъже. Не може да смесват жените с мъжете. Това е позор, коментира Вартан Гукасян.