Републиканците мобилизират хиляди доброволци за наблюдаване на местата за ранно гласуване и кутиите за бюлетини за президентските избори на 3 ноември. Това е част от усилията за намиране на доказателства в подкрепа на неоснователните оплаквания на президента Доналд Тръмп, че гласуването по пощата ще доведе до измами, информира "Ройтерс".

В ключовите щати Пенсилвания, Флорида и Уисконсин наблюдатели от Републиканската партия ще търсят нередности, особено по отношение на гласуването по пощата, което се увеличи заради пандемията от коронавируса, съобщиха повече от 20 представители, които участват в операцията. Те отказват да съобщят колко доброволци до момента са се включили. От кампанията по-рано тази година обявиха, че целта е да наемат 50 000 наблюдатели в цялата страна.

Мисията е, според източниците, да се направят снимки и видеоклипове, които републиканците могат да използват в подкрепа на неоснователните до момента предупреждения, че гласуването по пощата е белязано от измами и да им помогне, ако възникне съдебен спор за резултатите от вота на 3 ноември между Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Близо 4 млн. американци вече са гласували, задава се рекордна избирателна активност

Близо 4 млн. американци вече са гласували, задава се рекордна избирателна активност

Американците нетърпеливи да си кажат мнението за политическото бъдеще на Тръмп

Кампанията вече започна да публикува материали, включително на наблюдател от кампанията на Тръмп, който е бил отпратен от място за ранно гласуване във Филаделфия миналия месец. От градската управа казаха, че наблюдателите са добре дошли в избирателните секции на 3 ноември, но не е разрешено да посещават местата за ранно гласуване.

Някои активисти се опасяват, че подобни спречквания могат да увеличат напрежението, след като по-рано тази година въоръжени милиции се изправиха срещу протестиращи по улиците в САЩ.

Следене на гласуването от наблюдатели от партиите в САЩ е нещо нормално и датира още от XVIII век. Дори има различни закони на щатско ниво, както и местни правила.

Но тази година операцията на кампанията на Тръмп е изключително необичайна, коментират защитници на правото на гласуване по отношение на фокуса върху ранното гласуване и търсенето на доказателства в подкрепа на безпочвените предупреждения на президента и неговите поддръжници, че демократите планират да залеят системата с фалшиви бюлетини, за да откраднат изборите.

В публикувано видео в "Туитър" през септември, което търси доброволци за "Армията на Тръмп" Доналд Тръмп-младши неоснователно обвинява демократите, че планират да опорочат вота с милиони фалшиви бюлетини. Президентът пък отказва да се ангажира да приеме резултатите от вота. По време на първия президентски дебат на 29 септември държавният глава призова поддръжниците си да "отидат в избирателните секции и да гледат внимателно".

Гласуването по пощата е в полза на демократите в ключовите щати, което означава, че Байдън ще води преди официалното гласуване да започне на 3 ноември.

Във Флорида, където исторически републиканците разчитат на гласуване по пощата, близо 2,5 милиона демократи са поискали да гласуват така в сравнение с около 1,7 милиона републиканци. В Пенсилвания повече от 1,5 милиона демократи са пожелали да гласуват по пощата, което е близо три пъти повече от републиканците.

Републиканците се заканиха да следят всяка стъпка от гласуването по пощата, включително възнемеряват да поставят камери на местата за гласуване.