Американците бързат да гласуват преди президентските избори през ноември с безпрецедентно темпо, показват данните за предварителното гласуване, което индикира за възможна рекордна избирателна активност за сблъсъка между президента Доналд Тръмп и опонента му от Демократическата партия Джо Байдън, съобщава "Ройтерс".

С оставащи четири седмици до изборите на 3 ноември, повече от 3,8 млн. американци вече са гласували, далеч надминавайки около 75 000 гласували по това време през 2016 г., според US Elections Project, които събират данни за предварителното гласуване.

САЩ предупреждават: Чуждестранни актьори дискредитират гласуването по пощата

САЩ предупреждават: Чуждестранни актьори дискредитират гласуването по пощата

Очаква се американците да изпратят рекорден брой бюлетини по пощата

Промяната се задвижва от увеличаването на предварителното гласуване и гласуването по пощата в много щати като безопасен начин за гласуване по време на пандемията от коронавируса и желание да си кажат мнението за политическото бъдеще на Тръмп, изтъква Майкъл Макдоналд от Университета във Флорида, който администрира проекта.

"Никога не сме виждали толкова много хора да гласуват досега преди избори", каза Макдоналд и допълни: "Хората гласуват, когато са си съставили мнение, а ние знаем, че много хора имат позиция отдавна и вече имат преценка за Тръмп".

Масовото предварително гласуване накара Макдоналд да прогнозира рекордна избирателна активност от около 150 млн. души, което представлява 65% от избирателите, и което е най-високият процент от 1908 г. насам.

Байдън "скочи" на Тръмп, отвлича внимание с лъжи за вота по пощата

Байдън "скочи" на Тръмп, отвлича внимание с лъжи за вота по пощата

Президентът се опита да отложи изборите

Байдън води на Тръмп в националните социологически проучвания, въпреки че проучванията в ключови щати показват по-завързана битка.

Досега докладваните данни идват от 31 щата, уточни Макдоналд, и ще нарастват бързо, тъй като все повече щати започват предварително лично гласуване и да отчитат задочни гласове по пощата през следващите няколко седмици. Всички щати, с изключение на половин дузина, позволяват някакво ниво на предварително лично гласуване.

Процентът на гласувалите, гласуващи с машина в деня на изборите, вече непрекъснато намаляваше преди тази година според Американската комисия за подпомагане на изборите.

Бар вижда рискове с гласуването по пощата

Бар вижда рискове с гласуването по пощата

Тръмп също е скептичен

Общият брой на гласовете за предварително подадените гласове по пощата са повече от два пъти повече от близо 25 милиона през 2004 г. до 57 милиона през 2016 г., което представлява увеличение от всяка пета от всички подадени бюлетини до две от пет от всички подадени бюлетини.

Тръмп многократно се противопостави на гласуването по пощата, отправяйки неоснователни обвинения, че това води до измама. Експертите казват, че измамите са рядкост.

Тези атаки от президента показаха признаци на потискане на републиканския интерес към гласуването по пощата.

Национално проучване на Ройтерс/Ipsos, направено миналата седмица, установи, че 5% от демократите в цялата страна са заявили, че вече са гласували в сравнение с 2% от републиканците. Около 58 процента от демократите са планирали да гласуват предсрочно в сравнение с 40 процента от републиканците.