Кандидатът за президент на САЩ от демократите Джо Байдън заяви в понеделник, че държавният глава Доналд Тръмп лъже относно гласуването по пощата, за да отвлича вниманието от собствените си неуспехи, след като миналата седмица Тръмп предположи, че това може да бъде причина за забавяне на изборите, предаде "Ройтерс".

Тръмп в четвъртък обяви, че няма да се доверява на резултати от избори, включващи гласуване по пощата - мярка, която мнозина наблюдатели смятат за критична по време на продължаващия пандемия от коронавирус.

Той предположи, че гласуването на 3 ноември може да бъде отложено, идея незабавно отхвърлена от демократите и неговите колеги републиканци в Конгреса.

Изборите в САЩ остават на 3-ти ноември 

Изборите в САЩ остават на 3-ти ноември 

Това заявиха от Белия дом

Изказвайки се по време на събитие за набиране на средства в понеделник, Байдън заяви, че вярва, че Тръмп ще направи всичко по силите си, за да обяви тези избори са измамни.

Щабът на Тръмп не е коментирал.

Съединените щати търпят коронавирусна пандемия, която е отнела повече от 155 000 живота - най-много в света - осакатяваща рецесия, породена от избухването и национални протести срещу полицейско насилие и расизъм.

Без доказателства Тръмп многократно твърди, че увеличаването на гласуването по пощата ще бъде изпълнено с измама, забележки, които задълбочиха опасенията на демократите, че той ще откаже да приеме резултата от изборите, ако загуби.