Кампанията на Белия дом и Доналд Тръмп се опита да спре изказването на републиканския президент относно забавянето на вота през 2020 г., заявявайки, че на 3 ноември ще има избори.

"Ще проведем избори на 3 ноември и президентът ще спечели", казва началникът на щаба на Белия дом Марк Медоус на "Срещу нацията" на CBS.

Тръмп в четвъртък предложи да се отложат изборите в САЩ, идея, която незабавно беше отхвърлена както от демократите, така и от неговите колеги републиканци в Конгреса - единственият клон на правителството с властта да направи такава промяна.

Критиците и дори съюзниците на Тръмп отхвърлиха идеята като несериозен опит за разсейване от опустошителните икономически новини, но някои правни експерти предупредиха, че многократните му атаки могат да подкопаят вярата на неговите привърженици в изборния процес.

Тръмп предложи отлагане на президентските избори в САЩ заради COVID-19

Тръмп предложи отлагане на президентските избори в САЩ заради COVID-19

Пак нападна гласуването по пощата

Републиканският губернатор Аса Хатчинсън заяви пред CNN, че изборите трябва да се проведат навреме и от държавата зависи да гарантират правилното гласуване.

"Не е полезно президентът да мисли на глас публично и да изрази някакво безсилие", добави той.

Очаква се коронавирусната криза да доведе до скок в гласуването по пощата през ноември. Служителите на държавните избори работят, за да гарантират, че десетки милиони бюлетини могат да стигнат до избирателите навреме, за да гласуват и да бъдат върнати навреме, за да бъдат преброени.

Милър критикува усилията на държавите, включително Невада, да се насочат към разширяване на бюлетините по пощата по време на извънредни ситуации като коронавирусната епидемия.