Американските служби за сигурност, включително тези за киберсигурност, предупредиха, че "чуждестранни актьори" вероятно ще се опитат да дискредитират президентските избори през ноември, като се възползват от бавното преброяване на бюлетините, изпратени по пощата, съобщава "Ройтерс".

Очаква се американците да изпратят рекорден брой бюлетини по пощата за изборите на 3 ноември, в които основните кандидати са настоящият президент Доналд Тръмп, който е републиканец, и неговият опонент от Демократическата партия Джо Байдън.

Много гласоподаватели виждат гласуването по пощата като по-безопасен начин за гласуване по време на пандемията от новия коронавирус, която уби над 200 000 американци. Но бюлетините по пощата обикновено отнемат повече време за преброяване, отколкото бюлетините, подадени лично в избирателните секции.

Шефът на ФБР предупреждава за намеса на Русия в изборите в САЩ

Шефът на ФБР предупреждава за намеса на Русия в изборите в САЩ

Генерира постоянен поток от дезинформация

Това "може да остави властите с непълни резултати в изборната нощ", подчертаха Федералното бюро за разследване (ФБР) и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата в съвместно съобщение за обществеността.

"Чуждестранни актьори и киберпрестъпници биха могли да използват времето, необходимо за сертифициране и обявяване на резултатите от изборите, като разпространяват дезинформация, която включва информации за разубеждаване на избирателите да гласуват, кибератаки, насочени към изборна инфраструктура, измами с избиратели или бюлетини", подчертават двете агенции.

Това може да стане под формата на нови сайтове или съдържание в социалните мрежи, казаха те. Целта ще бъде "дискредитиране на изборния процес и подкопаване на доверието в американските демократични институции".

От Facebook обявиха, че са готови за насилие и размирици на изборите в САЩ

От Facebook обявиха, че са готови за насилие и размирици на изборите в САЩ

Биха ограничавали съдържанието при такъв сценарий

Предизборният щаб на Байдън се подготвя за перспективата, че макар предварителните резултати могат да са в полза Тръмп, водачеството може да се промени, тъй като се очаква демократите да гласуват повече по пощата, което те се опасяват, че ще накара Тръмп да се оплаче, че изборите са откраднати, подчертават хора, близки до щаба на Байдън.

Гласуването по пощата се превърна в разделящ въпрос. Тръмп многократно предупреди, без да цитира доказателства, че практиката е пълна с измами и че демократите ще използват гласуването по пощата, за да фалшифицират изборите.

Все пак щабът на Тръмп призова поддръжниците на президента да поискат и задочно гласуване.

Понастоящем Байдън води в повечето национални социологически проучвания, но се очаква разликата между двамата да не е голяма.

Байдън: САЩ провеждат най-трудните избори на фона на 4 кризи

Байдън: САЩ провеждат най-трудните избори на фона на 4 кризи

Расизъм, пандемия, пожари и криза